6. 7. 2011

Karlovarské filmy

Pickup the South Street, Samuel Fuller, USA (Zátah na Jižní ulici) sekce: Pocta Samuelu Fullerovi
Gangsterka z prostředí NYC, černobílý film z roku 1953

The British Guide to Showing Off, Jes Benstock, UK (Britský průvodce uměním předvádět se) sekce: Soutěž dokumentárních filmů
Nádherný dokument o nádherném a úžasném alternativním kontroverzním londýnském umělci a pořadateli Alternativní Miss World, projekce se účastnil jak režisér, tak hlavní protagonista, umělec Andrew Logan. Nejlepší Karlovarský filmový i nefilmový zážitek!

Přežít svůj život, Jan Švankmajer, CZ, SK sekce: České filmy 2010-2011
Surrealistický a vtipný film o tom jak si ve snech můžeme zpříjemnit nebo naopak znepříjemnit život. Tenhle film bych mohla hodnotit líp, kdyby byl o něco kratší, takhle už na mě bylo toho surrealismu trochu přehršel.

Attenberg, Athina Rachel Tsangari, Greece (Attenberg) sekce: Mladý řecký film
O tom jak mladá řecká dívka odkrývá tajemství a záhady sexuálního života a vyrovnává se se smrtelnou nemocí svého otce, který pro ni společně s její nejlepší kamarádkou představuje celý svět. Lidé jsou zde vnímáni jako součásti fauny.

Claes, Martina Carlstedt, Sweden (Claes) vše ze sekce: Soutěž dokumentárních filmů
Krátký asi dvacetiminutový dokument zobrazující život zabezpečeného městského důchodce. Ukázka toho že naprosto banální úkony každodenního života mohou býti pro starého člověka dobrodružným vyčerpávajícím zážitkem. Opravdu povedený a vystihující "filmeček".
Natascha, Anja Strelets, Germany (Natascha)
Devíti minutový experimentální dokument o ruské dívence, mírně melancholický, skončil dřív, než jsem ho stihla začít chápat.
Aš perejau ugni, tu buvai su manim, Audrius Stonys, Lithuania (Prošel jsem ohněm, tys byl se mnou)
Dokument o tom jak rodině shořel dům a jak se s tím museli vyrovnat. Vše se odehrává v naprosté "ruské" divočině, nelíbilo se mi to.

Boker Tov, Adon Fidelman, Joseph Madmony, Israel (Restaurátor) sekce: Soutěžní sekce
Krásné rodinné drama z prostředí restaurátorské filmy v Tel Avivu. Důkaz toho, že i v Izraeli lidé žijí své životy celkem běžně, bez věčného palestinsko-izraelského konfliktu.

Michael, Markus Schleinzer, Austria (Michael) sekce: Jiný pohled
O zneužívání desetiletého chlapce. Michael žije zdánlivě velmi spořádaný život, za který schovává skutečnost, že ve sklepě vězní malého Wolfganga. Nebylo zde ukázáno celkem nic konkrétního, ale všem to bylo jasné, docela síla.

El alma de las moscas, Jonathan Cenzual Burley, Spain (Duše mouchy) sekce: Fórum nezávislých
Velmi milá a vtipná komedie o tom jak žil byl jeden námořník, který měl dva syny se dvěmi ženami, které poznal na svých cestách. Tito synové se poprvé setkávají až při cestě na otcův pohřeb. Každý je úplně jiný a zdá se, že si osud nepřeje, aby na pohřeb dorazili dříve, než-li se alespoň trochu poznají a sblíží.

Blue Bird, Gust Van den Berghe, Belgium (Modrý pták) sekce: Jiný pohled
Pohádkový film o hledání modrého ptáčka (symbolický význam) odehrávající se v africké divočině. Herci jsou zde amatérští a hlavními protagonisty jsou malí sourozenci. Celý film je symbolický modrobílý. Příběh má velmi krásnou a silnou myšlenku.


Tak tohle všechno jsem v uplynulých čtyřech dnech viděla. Vesměs všechny snímky se mi líbily. Kdybych Vám měla něco výrazně doporučit, byl by to určitě Restaurátor, Duše Mouchy a Modrý pták. Jinak kdyby Vás filmy zajímaly nějak víc, tak jsou všechny k dohledání na www.csfd.cz

1 komentář: