12. 7. 2011

MÍŠA - snadné pokušení


Ingredience:

korpus: 4 lžíce polohrubé mouky
              2 lžíce kakaa
              2/3 prášku do pěčiva
              4 vejce
              1 lžíce oleje
              4 lžíce cukru
              špetka soli

krém: 3 tvarohy (2 plnotučné v kelímku, 1 polotučný v kostce)
           180 g másla
           120g moučkového cukru (lze použít i krupicový cukr)

poleva: 100g čokolády na vaření, nebo jiné hořké čokolády (čím víc kakaa, tím líp)
             1 lžíce másla
             2 - 3 lžíce lehce vlahého mléka
             čokoládový posyp Dr. Oetker

Postup:
  • mouku, kakao a prášek do pečiva smícháme v misce
    bílky oddělíme od žloutků
  • žloutky vyšleháme s olejem a cukrem
  • z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh
  • potom ještě jednou krátce zašléháme žloutkovou pěnu a pomalu ji zamícháme do směsi mouky, kakaa a prášku do pečiva, nakonec přidáme a velmi lehce vmícháme sníh
  • hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy
  • pečeme na 150 - 180 stupňů (podle toho jak vám trouba peče) asi 10 - 20 minut
  • korpus necháme vychladnout
  • ne krém utřeme máslo s cukrem do hladké hmoty (můžeme klidně použít takové ty základní metličky v mixeru) a potom postupně přidáváme jednotlivé tvarohy, nesmí být ale přímo z ledničky, musím mít pokojovou teplotu, jinak se krém srazí
  • hotový krém uložíme do lednice
  • když máme korpus úplně vychladlý naneseme na něj krém a celé dáme do lednice 
  • trochu krému si necháme zvlášť na závěrečné zdobení
  • nakonec připravíme polevu, do kastrůlku nalámeme čokoládu, přidáme máslo a na mírném plameni rozehříváme, když je směs úplně rozpuštěná, začneme tam přidávat po lžících vlahé mléko, vždy jednu lžíci a pořádně promícháme, až "se tam ztratí" 
  • opakujeme do té doby, než je poleva, tak tekutá, aby šla pohodlně nalít na dort
  • dort polijeme a hned posypeme čokoládovým posypem
  • necháme pořádně zatuhnout v lednici
  • když je čokoláda navrchu tuhá, vezmeme si dortové zdobítko, naplníme ho zbytkem krému a uděláme závěrečné pusinky
  • dort by se měl minimálně přes noc odležet v lednici

   
 

17 komentářů:

  1. vypada uzasne!to musim zkusit :)) sleduju te

    OdpovědětVymazat
  2. No myslim ze to vo velmi blizkej dobre vyskusam kedze uz samotna fotka ma navnadila :)Inac dva posty dozadu na karlovom ako si ten top a ta farba dokonalost :)

    OdpovědětVymazat
  3. to vypadá úžasné! jakmile mi dojdou nápady na pečení, rozhodně ho vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  4. tak to musím vyzkoušet. Já se teď v blízké době chystám na cookies, ty peču nejraději.

    OdpovědětVymazat
  5. Jé, tak tady se to pěkně sladce rozjelo. Míšu musím zkusit ještě dnes ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  6. to vypadá krásně :) musí to být dobré! ten jsi dělala sama?

    OdpovědětVymazat
  7. Jé..Tak teď si mi udělala obrovskou chuť. Nechápu, že to jídlo vypadá na všech fotkách vždycky tak dobře...:D škoda, že sem na vaření a pečení takovej antitalent...:D

    OdpovědětVymazat
  8. mnam! vyzera to uplne perfektne!

    OdpovědětVymazat
  9. úžasné!!! zbožňujem také studené torty ♥ isto ju vyskúšam!! :-)

    OdpovědětVymazat
  10. my děláme doma Míša řezy, a vždycky jsou během pár minut pryč :D tak zkusím tohle, vypadá to tedy úžasně, jsi šikula!

    OdpovědětVymazat
  11. Ty brdo, tak ten vypada absolutne dokonale, totalne profesionalni :-) Mam na nej obri chut :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Vypadá to úžasně, stáhla jsem si od tebe recept a už se mi zbíhají sliny! Udělala si mi strašnou chuť :D Těším se na něj! Jinak máš perfektní blog, jsem tvoje nová čtenářka! :))

    OdpovědětVymazat
  13. to vyzerá super, jak od profesionálky!

    OdpovědětVymazat